måndag 19 oktober 2009

Reflektion 3 (Del 3 ur Carlgren & Marton) 2/2

Alla lärares grunduppgift är att förmedla sin kunskap till elever så att de själva kan besitta den och utveckla den framöver. Men som lärare får man mer och mer uppgifter som ligger utanför undervisningen, man ska forma och utveckla eleverna så att de kommer att kunna stå sig i framtiden. Carlgren och Marton (2000) beskriver att en lärare är mycket medveten att han/hon är en förebild för sina elever och måste tänka sig för hur han/hon agerar i vissa situationer och vad de gör för något. De menade att detta formar eleverna och gör att de rustas för framtiden.

Hur mycket ska en lärare egentligen behöva göra? Om det fortsätter såhär så ska man väl mer eller mindre uppfostra eleverna snart. Jag tycker gränsen borde vara nådd snart.

// Simeon Nordberg

Reflektion 3 (Del 3 ur Carlgren & Marton) 1/2

En sak som är mycket intressant är att de flesta tror att så fort man är lärare så väntas man kunna allting och ha kunskap om det. Detta betonar Carlgren och Marton (2000) där de skriver om beteckningen professionell inom skolan och de menar att man oftast syftar då på yrkesgruppen lärare och då på deras kunskap. Detta kan få en negativ effekt för lärare för om de inte har den breda kunskapen som folk tar för givet att de ska besitta så anses de inte vara tillräckligt professionella. Carlgren och Marton (2000) skriver att det är mycket viktigt att skilja på professionell som yrke och som ett begrepp. Men samtidigt måste en lärare kunna erkänna att den har fel också.

// Simeon Nordberg